Οι Νόμοι Για Τις Πισίνες Στην Κύπρο Αλλάζουν

Κατάργηση του ναυαγοσώστη σε συγκροτήματα με λιγότερες από πέντε κατοικίες με την νέα νομοθεσία, γεγονός που θα υποδεχτεί με μεγάλη ανακούφιση για τα μικρότερα αναπτυξιακά συγκροτήματα.

Μετά από χρόνια παραπόνων και ανησυχιών για τους ξεπερασμένους και ανεφάρμοστους κανονισμούς σε δημόσιες και ορισμένες ιδιωτικές πισίνες στην Κύπρο, οι παρωχημένοι νόμοι βρίσκονται στα πρόθυρα αλλαγής.

Οι κανονισμοί ήταν τόσο αυστηροί που πολλά συγκροτήματα που νοικιάζονταν σε τουρίστες ή πωλούνταν σε ιδιώτες αναγκάστηκαν να κλείσουν τις πισίνες τους τα τελευταία χρόνια.

Στο τέλος του 2023, το υπουργείο Εσωτερικών παρουσίασε ένα νομοσχέδιο που στοχεύει στην αναβάθμιση της νομοθεσίας σχετικά με τα χαρακτηριστικά και τις επιθεωρήσεις των δημόσιων και ιδιωτικών πισίνων κατά τη διάρκεια μιας συνεδρίασης της επιτροπής εσωτερικών της Βουλής.

Το αναθεωρημένο νομοσχέδιο, που βρίσκεται ενώπιον της Νομικής Υπηρεσίας, προτείνει τρεις κατηγορίες πισίνων:

  1. Η πρώτη κατηγορία αφορά τις πισίνες σε υδάτινα πάρκα.
  2. Η δεύτερη κατηγορία καλύπτει τις πισίνες ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που εξυπηρετούν περισσότερες από πέντε κατοικιακές μονάδες.
  3. Η τρίτη κατηγορία περιλαμβάνει όλες τις άλλες, μικρότερες από πέντε μονάδες, οι οποίες νοικιάζονται σε τουρίστες ή πωλούνται. Ανάλογα με την κατηγορία, θα εκδίδονται άδειες κατασκευής και θα διεξάγονται περιοδικοί έλεγχοι. Συγκεκριμένα, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι πισίνες που περιλαμβάνονται στις πρώτες δύο κατηγορίες θα υπόκεινται σε συστηματικούς ελέγχους υγείας και ασφάλειας, ενώ εκείνες στην τρίτη κατηγορία θα υποβάλλονται μόνο σε δειγματοληψία. Επιπλέον, ναυαγοσώστες θα απαιτούνται πλέον για επιτήρηση μόνο σε πισίνες που ανήκουν στις πρώτες δύο κατηγορίες.

Αυτή η εξέλιξη επιβεβαιώθηκε στην Cyprus Mail και από τη Νομική Υπηρεσία. Συγκεκριμένα, το πρόβλημα προκύπτει από το γεγονός ότι η Κύπρος για χρόνια κατέτασσε τις κοινόχρηστες πισίνες σε ιδιωτικά συγκροτήματα ως δημόσιες, υποβάλλοντάς τες σε αυστηρούς νόμους που έχουν σχεδιαστεί για δημόσιες εγκαταστάσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε εκτενείς απαιτήσεις για την απόκτηση άδειας για μια κοινόχρηστη πισίνα, περιλαμβανομένων συγκεκριμένων προδιαγραφών κατασκευής, της παρουσίας εξειδικευμένου ναυαγοσώστη σε συνεχή υπηρεσία και της επαγγελματικής επίβλεψης συντήρησης της πισίνας.

Πηγή: Cyprus Property News

Compare listings

Compare