Επέκταση 5% του ΦΠΑ στις νέες κατοικίες

Το Κοινοβούλιο έχει εγκρίνει νόμο, με 34 ψήφους υπέρ και 1 κατά, επιτρέποντας στους δικαιούχους να ζητήσουν τη μειωμένη τιμή του ΦΠΑ 5% εντός ενός έτους από την απόκτηση της κύριας κατοικίας τους.

Η πρόταση του νομοσχεδίου από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ στοχεύει στην τροποποίηση του Νόμου για τον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας, επιτρέποντας στον Επίτροπο Φορολογίας να δέχεται αιτήσεις, οι οποίες θα τους επιτρέπουν να επωφεληθούν από τη μειωμένη τιμή του 5% κατά την αγορά ή κατασκευή νέου σπιτιού εντός δώδεκα μηνών από την απόκτησή του.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ανδρέας Πασιουρτίδης, διευκρίνισε ότι ορισμένοι δικαιούχοι, λόγω διαφόρων λόγων όπως θέματα υγείας ή διαμονής στο εξωτερικό, μπορεί να υποβάλουν τις αιτήσεις τους καθυστερημένα. Ο νέος νόμος θα τους επιτρέπει ένα δωδεκάμηνο χρονικό πλαίσιο για να υποβάλουν αίτηση και να επωφεληθούν από τη μειωμένη τιμή.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, επαίνεσε τη νομοθεσία, εκφράζοντας την υποστήριξή του και παρατηρώντας ότι παρά τις ανησυχίες, η αγορά έχει συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά.

Ο Σταύρος Παπαδούρης, βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλωσόρισε την τροποποίηση του ΑΚΕΛ και την υποστήριξε, αναγνωρίζοντας ότι παρά τον νόμο, θα υπάρχουν πάντα μοναδικές περιπτώσεις που απαιτούν την ευαισθησία και την ευελιξία του Επιτρόπου Φορολογίας για προσαρμογές.

 

Πηγή: Cyprus Property News

Compare listings

Compare