Εγκρίθηκε το πρόγραμμα ‘Φωτοβολταϊκά για όλους’.

Το Υπουργικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για την εφαρμογή του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά για Όλους”, χορηγώντας επιδότηση σε έως και 6,000 ιδιοκτήτες κατοικιών για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων στις στέγες τους, τα οποία θα είναι λειτουργικά από το τέλος του επόμενου μήνα.

Το πρόγραμμα επιδότησης περιλαμβάνει πέντε κατηγορίες, κάθε μία σχεδιασμένη για να “βοηθήσει την πρόσβαση στην ηλιακή ενέργεια και την μόνωση στεγών για όλα τα νοικοκυριά”, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης.

Αυτό το πρόγραμμα θα επιτρέψει στους ιδιοκτήτες να εγκαταστήσουν ένα φωτοβολταϊκό (PV) σύστημα για να μειώσουν την κατανάλωση και να χαμηλώσουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, ανεξαρτήτως αν διαθέτουν το αρχικό κεφάλαιο που απαιτείται.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος “Φωτοβολταϊκά για Όλους” ανέρχεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ και αναμένεται να καλύψει 6,000 αιτήσεις από ιδιοκτήτες κατοικιών που δεν διαθέτουν το αρχικό κεφάλαιο για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος έως 4 kW στα σπίτια τους, μειωμένο από το προηγούμενο μέγιστο όριο των 4.16kW.

Φωτοβολταϊκά και μόνωση – Οι κατηγορίες του προγράμματος είναι οι εξής:

A1: Φωτοβολταϊκά – Γενικά: προσφέρει επιδότηση 375 ευρώ ανά kW και μέγιστη επιδότηση 1.500 ευρώ (για 4kW), με αύξηση 50% για σπίτια σε ορεινές περιοχές.

A2: Φωτοβολταϊκά – Ευπαθείς νοικοκυριά: προσφέρει επιδότηση 1.250 ευρώ ανά kW και μέγιστη επιδότηση 6.250 ευρώ (για 5kW).

A3: Φωτοβολταϊκά για Όλους: προσφέρει επιδότηση 250 ευρώ ανά kW και μέγιστη επιδότηση 1.000 ευρώ (για 4kW). Επιπλέον, πολίτες χωρίς το αρχικό κεφάλαιο μπορούν να επωφεληθούν από αυτή την κατηγορία, με επιπρόσθετη βοήθεια 4.000 ευρώ για ένα σύστημα Φ/Β σε μέγιστο κόστος 5.000 ευρώ. Η επιπρόσθετη βοήθεια θα πρέπει να επιστραφεί στην κυβέρνηση.

B1: Μόνωση Στέγης – Γενικά:  περιλαμβάνει επιδότηση 50% και μέγιστη επιδότηση 2.500 ευρώ και/ή 25 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Αυτή η επιδότηση αυξάνεται κατά 50% για σπίτια που βρίσκονται σε ορεινές περιοχές.

B2: Μόνωση Στέγης – Ευπαθείς νοικοκυριά:  προσφέρει επιδότηση 75% και μέγιστη επιδότηση 3.750 ευρώ ή 37,50 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Αλλαγές:

Σε σύγκριση με το προηγούμενο επιδοτικό πρόγραμμα 2022-2023, η νέα πρωτοβουλία περιλαμβάνει κάποιες αλλαγές:

Εισαγωγή της Κατηγορίας Α3: επιτρέπει σε πολίτες χωρίς αρχικό κεφάλαιο να εγκαταστήσουν ένα σύστημα Φ/Β.

Οι αιτούντες που εγκρίνονται στην κατηγορία ‘Φωτοβολταϊκά για Όλους’ από το Ταμείο ΑΠΕ και Ενεργειακής Οικονομίας μπορούν να προχωρήσουν στην εγκατάσταση χωρίς αρχικό κεφάλαιο, και η αποπληρωμή του συστήματος, με μηνιαίες δόσεις των 150 ευρώ, θα ξεκινήσει από την πρώτη μέρα σύνδεσης, πληρωτέα μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού της ΑΗΚ. Το επιδοτούμενο κόστος ορίζεται σε επιδότηση 1.000 ευρώ και βοήθεια 4.000 ευρώ για ένα σύστημα Φ/Β σε μέγιστο κόστος 5.000 ευρώ.

Δημιουργία μιας νέας ειδικής Κατηγορίας Β2: Μόνωση Στέγης για ευπαθείς νοικοκυριά με αυξημένη επιδότηση.

Πρόβλεψη για μία επιδότηση μπόνους στα 750 ευρώ, εφόσον υλοποιηθούν επενδύσεις και σε φωτοβολταϊκά και σε μόνωση στέγης στο ίδιο σπίτι.

Τροποποίηση της διαδικασίας υλοποίησης και αίτησης, με μετάβαση σε ηλεκτρονική επεξεργασία για την απλοποίηση της διαδικασίας αίτησης και την επίσπευση των πληρωμών των επιδοτήσεων.

Οι εργασίες εγκατάστασης θα ανατεθούν σε εργολάβους που θα καταχωρηθούν στον κατάλογο “Συμμετέχοντες Εμπόροι” (που θα αναρτηθεί στον ιστότοπο του Ταμείου ΑΠΕ και Ενεργειακής Οικονομίας), προσφέροντας στους αιτούντες επταετή εμπορική εγγύηση, ενισχύοντας έτσι τη βιωσιμότητα της επένδυσης.

Όλοι οι πιθανοί δικαιούχοι θα υποβληθούν σε προέγκριση πριν από την υλοποίηση της επένδυσης, εξασφαλίζοντας στους αιτούντες την επιλογή για επιδότηση και παρέχοντας στους προωθητές αυξημένο έλεγχο, επισπεύδοντας σημαντικά τις πληρωμές των επιδοτήσεων. Αυτή η αλλαγή διαδικασίας στοχεύει στη μείωση της γραφειοκρατίας για τους αιτούντες και στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας του συνολικού σχεδίου.

Πηγή: Cyprus Property News

 

Compare listings

Compare