Αναζωπύρωση του Κατασκευαστικού Τομέα Λόγω Ζήτησης Διαμερισμάτων.

Ο τομέας των κατασκευών στην Κύπρο κινείται από την αυξανόμενη ζήτηση για διαμερίσματα από τοπικούς και διεθνείς αγοραστές, σύμφωνα με τους αναπτυξιακούς που προσαρμόζονται σε αυτό το εξελισσόμενο τοπίο.

Ο κ.Στέλιος Γαβριήλ, Γραμματέας της Ομοσπονδίας των Κυπριακών Συνδέσμων Οικοδόμων (ΟΣΕΟΚ), δήλωσε στο Financial Mirror ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες αναλαμβάνουν όλο και περισσότερα έργα κατασκευής κατοικιών, καθώς η ζήτηση για διαμερίσματα αυξάνεται.

‘Όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν ένα διαμέρισμα, απομακρυνόμενοι από την κυπριακή παράδοση κατοχής ενός σπιτιού. Η Λευκωσία είχε τη μεγαλύτερη ζήτηση για διαμερίσματα, καθώς οι Λευκωσιάτες ήταν πιο πιθανό να επιλέξουν ένα διαμέρισμα από τους συμπολίτες τους σε παράκτιες πόλεις, είπε ο κ.Γαβριήλ. Ωστόσο, οι αγοραστές, ακόμη και εκείνοι σε περιοχές όπου παραδοσιακά επέλεγαν ένα σπίτι, τώρα στρέφονται στα διαμερίσματα.”

“Αυτό συνδέεται άμεσα με πρόσφατες εξελίξεις που έχουν αυξήσει το κόστος κατασκευής και τα επιτόκια δανεισμού. Έχουμε δει μια στροφή προς τα διαμερίσματα σε όλο το νησί”, σημείωσε ο γραμματέας της ΟΣΕΟΚ.

Ο κ.Γαβριήλ είπε ότι οι κατασκευαστικές εταιρείες αναμένουν ότι η τάση υπέρ των διαμερισμάτων θα αυξηθεί το 2024 και τα επόμενα έτη, σημειώνοντας ότι αυτό συμπεραίνεται επίσης από πρόσφατες έρευνες που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία Κύπρου (Cystat).

Η Κύπρος έχει δει μια μείωση 6,9% στον αριθμό των εκδοθέντων οικοδομικών αδειών κατά τους πρώτους δέκα μήνες του 2023, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με έκθεση της στατιστικής υπηρεσίας.

‘Ωστόσο, αυτή η απροσδόκητη τάση, εμφανίζεται παράλληλα με την ταυτόχρονη αύξηση της συνολικής αξίας και της επιφάνειας που καλύπτουν αυτές οι άδειες, καθώς και του αριθμού των κατοικιών που προγραμματίζεται να κατασκευαστούν,’ τόνισε.”

Κατά την περίοδο Ιανουαρίου έως Οκτωβρίου 2023, εκδόθηκαν συνολικά 5.906 οικοδομικές άδειες σε σύγκριση με 6.347 στην αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους, μείωση 6,9%. Η συνολική αξία αυτών των αδειών αυξήθηκε κατά 17% και η συνολική επιφάνεια κατά 3,6%.

Ο αριθμός των κατοικιών κατέγραψε συνολική αύξηση 10,3%, ωστόσο, οι άδειες για ανεξάρτητες και ημιανεξάρτητες κατοικίες μειώθηκαν κατά 9,6% και 4% αντίστοιχα.

Ο αριθμός των αδειών που εκδόθηκαν για μη κατοικημένα κτίρια μειώθηκε κατά 14,2%, ενώ οι άδειες για έργα πολιτικής μηχανικής μειώθηκαν κατά 19%.

Σε ετήσια βάση, όλες οι πόλεις εμφανίζουν μείωση στην επιφάνεια των εγκεκριμένων έργων, εκτός από τη Λευκωσία και τη Λεμεσό.

Αύξηση Παραγωγής 8%: Ταυτόχρονα, ο Δείκτης Παραγωγής στον Κατασκευαστικό Τομέα της Cystat κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023 έφτασε τις 186,29 μονάδες (βασικό έτος 2015=100,00), καταγράφοντας αύξηση 7,9% σε σύγκριση με το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Ανά τύπο έργου, παρατηρήθηκε αύξηση 9,4% για τα κτίρια και μικρή μείωση 0,3% για τα έργα πολιτικής μηχανικής στο τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του 2022.

‘Αυτές οι δύο έρευνες μας δίνουν μια σαφή εικόνα. Παρόλο που ο συνολικός αριθμός των οικοδομικών αδειών μειώνεται, η επιφάνεια και η αξία των έργων αυξάνονται, ακριβώς λόγω της ζήτησης για νέα διαμερίσματα,’ εξήγησε.

Εν τω μεταξύ, σημαντική μείωση παρατηρήθηκε το 2023 στη χορήγηση νέων στεγαστικών δανείων, που ανέρχεται περίπου στο 20% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με δεδομένα που δημοσίευσε η Κεντρική Τράπεζα.

Συγκεκριμένα, για την περίοδο Ιανουαρίου έως Σεπτέμβριο 2023, οι νέες χορηγήσεις δανείων ανήλθαν στα 746,2 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με 932,4 εκατομμύρια ευρώ κατά την ίδια περίοδο το 2022.

Πηγή: Cyprus Property News

Compare listings

Compare