Έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε τρεις μήνες αντί για τρία έτη.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Κωνσταντίνος Ιωάννου, ανακοίνωσε ότι η διαδικασία ελέγχου και έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας από το Τμήμα Κτηματολογίου θα περιοριστεί πλέον σε τρεις μήνες χάρη στη νέα διαδικασία, σε αντίθεση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα που έφτανε έως και τρία χρόνια.

Ως κεντρικό στοιχείο αναφέρθηκε η προκαταρκτική διαμόρφωση των ορίων και η χωροταξική εργασία για την ανάπτυξη, καθώς και η κατάθεση όλων των απαραίτητων εγγράφων, όπως τόνισε ο κ. Ιωάννου.

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του σε ημερίδα που διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Κατασκευών, με θέμα την «Νέα Διαδικασία Έκδοσης Τίτλων Ιδιοκτησίας», ανέφερε ότι η νέα διαδικασία, η οποία τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου, στοχεύει στη βελτίωση και την επιτάχυνση της έκδοσης τίτλων.

Εξήγησε ότι η διαδικασία αυτή αναφέρεται στις αιτήσεις για διαχωρισμό οικοπέδων ή άλλων μονάδων για τη δημιουργία νέων τίτλων ιδιοκτησίας, με προαπαιτούμενη την προκαταρκτική διαμόρφωση των ορίων και την χωροταξική εργασία, καθώς και την κατάθεση όλων των απαιτούμενων εγγράφων.

Τόνισε επίσης ότι η αναθεωρημένη διαδικασία διασφαλίζει πλέον την πλήρη και σωστή υποβολή των αιτήσεων, επιτρέποντας την ταχεία αξιολόγηση χωρίς την ανάγκη συνεχούς προσκόμισης νέων εγγράφων από τους αιτούντες.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η ολοκλήρωση της διαμόρφωσης των ορίων πριν από τον διαχωρισμό των οικοπέδων εγγυάται την υλοποίηση μελλοντικών αναπτύξεων εντός των πραγματικών ορίων, αποφεύγοντας παρεμβάσεις σε γειτονικά ακίνητα, κάτι που ήταν συχνά αιτία διαφωνιών μεταξύ ιδιοκτητών.

Αναφέρθηκε, τέλος, στην εισαγωγή του θεσμού του ιδιώτη αρμόδιου χωρομέτρη από το κτηματολόγιο ως τη μοναδική επιλογή για την εκτέλεση της απαιτούμενης χωρομετρικής εργασίας διαχωρισμού, παρέχοντας στους πολίτες τη δυνατότητα να απευθύνονται απευθείας σε ιδιώτη χωρομέτρη της επιλογής τους για την ολοκλήρωση των απαιτούμενων εργασιών. Αυτό θα αποφορτίσει το προσωπικό του τμήματος από τις συγκεκριμένες εργασίες, επιτρέποντας τους να αναλάβουν άλλα καθήκοντα και να μειωθούν οι σημαντικές καθυστερήσεις που παρατηρούνταν μέχρι πρότινος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Κατασκευών, κ.Γιάννης Μισιρλής, κατά την έναρξη της εκπαιδευτικής ημερίδας, τόνισε ότι ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η επίσπευση των διαδικασιών έκδοσης τίτλων ιδιοκτησίας αποτελούν πάγια θέση του συνδέσμου.

Επισήμανε τη μεγάλη σημασία των τρεχουσών αλλαγών, προβλέποντας ότι θα έχουν σημαντικό θετικό αντίκτυπο στην οικονομία και υπογράμμισε ότι η επιταχυνόμενη έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας δεν θα απαλλάξει μόνο πολλούς πολίτες από την προηγούμενη ταλαιπωρία αλλά αναμένεται επίσης να ενισχύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο εγχώριων όσο και ξένων επενδυτών.

 

Πηγή: Cyprus Property News

Compare listings

Compare